Namens ACON B.V. heeft dhr. Ido Jansen (KAM-medewerker) afgelopen donderdag een mobiele hybride lichtmast in gebruik genomen. Het gaat om een TowerLight VT-Hybride met een CO2 uitstoot van 0 g CO2.
De afgelopen tijd heeft ACON een aantal spoorprojecten aangenomen welke deels in de nacht uitgevoerd dienen te worden. Om ’s-nachts optimaal te kunnen werken is een goede werkplekverlichting essentieel.

In het verleden werden hiervoor mobiele lichtmasten gehuurd met een dieselmotor. Jansen: “Een lichtmast met dieselmotor is natuurlijk geen milieuvriendelijke oplossing. Ook de geluidsoverlast die een dieselmotor oplevert voor omwonenden was ons een doorn in het oog.” Hierop heeft ACON B.V. besloten om op zoek te gaan naar een oplossing voor deze problemen.

Na een inventarisatie van de mogelijkheden stuitte ACON B.V. op de hybride lichtmast. Overdag is deze mast in 8 uur volledig op te laden en daardoor ’s-nachts in te zetten met volle accu’s. Jansen vervolgt: “In combinatie met de begin 2013 geplaatste zonnepanelen op het dak van het pand aan de Handelsweg in Lemelerveld is dit natuurlijk de meest milieuvriendelijke investering die mogelijk is.”

ACON B.V. participeert ook in de zogenaamde CO2-prestatieladder die oorspronkelijk is geïnitieerd door ProRail. Het doel van de CO2-prestatieladder is om bedrijven te stimuleren de eigen CO2-uitstoot – en die van hun leveranciers – te kennen en permanent te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen. Hoe hoger de plaats op de ladder hoe hoger de fictieve korting bij een aanbesteding, waardoor de kans op het aannemen van een project aanzienlijk toeneemt.

Jansen: “Afgelopen zomer is ACON B.V. opgeklommen naar de hoogste trede van de prestatieladder. Een enorme prestatie voor een relatief klein bedrijf. Om op dit niveau te kunnen blijven, zullen we moeten blijven kijken naar verdere reductiemogelijkheden. In dit plaatje past de mobiele hybride lichtmast natuurlijk perfect!” Met een knipoog zegt Jansen: “Onze opdrachtgevers en certificerende instelling kunnen trots op ons zijn!”

Voor meer informatie over alle activiteiten van ACON B.V. kunt u terecht op de website: www.acon-bv.nl.