Een aantal keer per jaar bezoekt het complete college van Burgemeester en Wethouders bedrijven in de gemeente Dalfsen. Zo heeft ACON ook het college ontvangen en een bedrijfspresentatie en rondgang door het bedrijf verzorgd.

Peter Meilink, directeur van ACON, verwelkomde de afvaardiging en vertelde dat hij hier als 19-jarige jongen is komen werken. Dat het bedrijf inmiddels veel meer is dan Afrastering Combinatie Oost Nederland, de naam waaronder het in 1980 werd opgericht, bleek gaandeweg het bezoek.

Vele positieve verrassingen

Het college van B&W was onder de indruk van de vele uitbreidingen en innovaties die ACON in de loop der jaren heeft gedaan. Zo werd in 2011 DCON BV opgericht voor de productie van wild- en veeroosters. In 2013 volgde HCON BV voor hekwerken langs het spoor en in 2015 LCON BV voor de inkoop en distributie van hekwerkmateriaal voor collega-bedrijven.

Ook door het productportfolio was het college positief verrast. Van houten damwanden en beschoeiingen tot een kano- en vissteiger. Van taludtrappen en hekwerken langs het spoor tot antiloopmatten langs het spoor, zodat voetgangers met andere bedoelingen er niet langs kunnen. Maar ook beveiliging langs het spoor in de vorm van verlichting die aangaat zodra er iemand loopt die daar niet hoort te lopen. Tel daarbij nog wildroosters, dassenroosters, amfibietunnels en alle soorten hekwerken en toegangspoorten.

De getoonde voorbeelden van de Maasvlakte, de combitunnel Nijverdal, de Hanzespoorlijn en heel veel hekwerken overal langs het spoor maakten eveneens indruk.

Duurzaamheid en lokale inzet

Op het gebied van duurzaamheid had ACON ook veel te tonen. Zo is het bedrijf gecertificeerd in zowel kwaliteit, milieu, CO2-besparing, veiligheid en FSC hout. ACON werkt volgens de nieuwste milieunormen en neemt maatregelen tegen onnodig energiegebruik. De gebruikte auto’s zijn hybride en medewerkers carpoolen zoveel mogelijk. We gebruiken verlichting op locatie die brandt op zonne-energie. Ook ons bedrijf is met panelen uitgerust en wel zodanig dat we meer opsparen dan we zelf kunnen gebruiken.

Vanuit lokaal oogpunt deed het burgemeester en wethouders goed dat er zoveel mogelijk met lokale mensen gewerkt wordt en dat ACON maatschappelijk betrokken is bij heel veel sportorganisaties in de omgeving.

Het college was onder de indruk van dit prachtige en veelzijdig bedrijf en trots dat Lemelerveld zulke goede bedrijven kent. Na een rondgang over het bedrijf werd nog even nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.